KOTLETY KALAFIOROWE Z RYŻEM

Dziś mam dla Was propozycję na pyszny, bezmięsny, piątkowy obiad. Ponieważ zostało mi dość sporo ryżu z poprzedniego obiadu, postanowiłam ugotować kalafior i wszystko razem połączyć i usmażyć kotlety. Kropki nad i dodał smak świeżego kopru. Rodzinka zajadała się kotletami z apetytem, nawet córka, która jest bardzo wybredna :)



Składniki:
* 1 kalafior
* 70 g ryżu (przed ugotowaniem)
* kilka gałązek świeżego koperku
* 1 jajko
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki bułki tartej
* sól, pieprz do smaku
* dodatkowo bułka tarta do panierki
* olej do smażenia

Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odlać z wody. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem. W misce umieścić kalafior, ryż, dodać drobno posiekany koperek, wbić całe jajko, dodać mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać. Z masy formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej, smażyć na złoty kolor z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)