Składniki:
* 3 jajka
* szczypta soli
* 4 łyżki mleka
* 4 łyżki kukurydzy konserwowej
* 5-6 łodyg świeżego szczypiorku
* 4 plasterki pomidora
* garść żółtego startego na tarce sera
* odrobina masła
Wykonanie:
Do miski wbić całe jajka, dodać sól i mleko, rozklepać wszystko widelcem. Dodać kukurydzę konserwową i posiekany szczypior, wymieszać.
Na patelni rozpuścić odrobinę masła, zmniejszyć palnik grzewczy do minimum. Wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu około 5 minut(jajka z wierzchu powinny być już lekko ścięte). Na 2 minuty przed końcem smażenia na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. W między czasie nagrzać piekarnik do 160'C, podpieczoną frittatę piec dalej w piekarniku około 7 minut. Po tym czasie na wierzch posypać stary na tarce żółty ser. Wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 5 minut.
Do przygotowania frittaty najlepiej użyć patelni, którą można wstawiać do nagrzanego piekarnika lub taką ze ściąganą rączką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)