Z ciasta francuskiego można wyczarować przeróżne smakowitości zarówno wytrawne jak i na słodko. W mojej lodówce bardzo często gości gotowe ciasto, przygotowuję je zawsze wtedy, kiedy tylko mam na to ochotę :) Wystarczy do ciasta dodać za każdym razem inne dodatki i zawsze wyjdzie coś pysznego a zarazem innego :)
Składniki:
* 1 płat ciasta francuskiego
* 150 g sera startego na tarce o dużych oczkach
* 1 jajko
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować, przekroić na pół. Na jednej połowie równomiernie rozłożyć starty ser, przykryć drugim płatem ciasta, lekko docisnąć. Ciasto z serem rozciąć na wąskie długie paski, szerokości około 1-1,5 cm. Jeśli paski są bardzo długie można je rozciąć na pół. Każdy pasek zawinąć w spiralkę, przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą spiralkę posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190'C około 20 minut.
Swoje paluszki podałam z ketchupem Skworcu.
A jaki to ma być ser żółty czy biały ?
OdpowiedzUsuńŻółty :)
Usuń