Składniki na naleśniki:
* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka
* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka
* 2 łyżki oleju
* 1 jajko
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło".
Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni).
Składniki na farsz:
* 500 g sera białego sera półtłustego
* 500 g ziemniaków
* sól do smaku
* 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
* 500 g ziemniaków
* sól do smaku
* 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
* 1 cebula do farszu+ 1 do okraszenia pierogów
* olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórek, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odlać z wody, przecisnąć przez praskę, wystudzić.
Ser rozgnieść widelcem, połączyć z ziemniakami i podsmażoną wcześniej, drobno pokrojoną cebulką. Dodać sól do smaku (pamiętając, że wcześniej gotowane ziemniaki były solone). Wszystko razem wymieszać.
Dodatkowo:
* jajko
* bułka tarta
* olej do smażenia
Na środku każdego naleśnika ułożyć farsz. Brzegi zagiąć i zwinąć naleśnika z farszem w rulonik.
W misce rozklepać jajko, w drugiej misce wysypać bułkę tartą. Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na patelni z rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)