PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Jeśli szukacie szybkiego przepisu na pyszne ciasto z truskawkami to już pędzę z pomocą. Ciasto jest biszkoptowe, wilgotne i puszyste. Dodać tu można dowolne owoce zarówno świeże jak i mrożone. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku długo zachowuje swoją świeżość a czas przygotowania i pieczenia razem to tylko około 70 minut. Potem wystarczy tylko posypać cukier puder i można zajadać ;)



Składniki na blaszkę 25 x 30 cm:
* 5 jajek
* 1 szklanka cukru drobnego
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 kostka masła (250 g)
* 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu)
* około 400 g truskawek
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać mikserem do momentu aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Kolejno dodać żółtka, wymieszać. Do masy jajecznej dodać roztopione, wystudzone masło, wymieszać. Na końcu przesiać przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch układać obok siebie połówki umytych truskawek (bez liści). 
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 50-60 minut. 
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.







2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)