Składniki na blaszkę 25 x 30 cm:
* 5 jajek
* 1 szklanka cukru drobnego
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 kostka masła (250 g)
* 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu)
* około 400 g truskawek
* cukier puder do posypania
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać mikserem do momentu aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Kolejno dodać żółtka, wymieszać. Do masy jajecznej dodać roztopione, wystudzone masło, wymieszać. Na końcu przesiać przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch układać obok siebie połówki umytych truskawek (bez liści).
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 50-60 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Usuń