SMAŻONE ZIEMNIAKI Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ

Dziś propozycja na piątkowy obiad, do tego maślanka, sadzone jajko, ulubiona surówka i pyszny obiadek gotowy. Zazwyczaj wykorzystuję do tego dania gniecione ziemniaki, które pozostają mi z obiadu z poprzedniego dnia. Jednak może tu również użyć świeżo obranych ziemniaków pokrojonych w niedużą kostkę lub talarki.
Szybko i smacznie. Uwielbiałam przygotowane w ten sposób ziemniaki jako dziecko, wtedy polewałam na wierzch maślankę i całość jadłam łyżką. Mmm... już ślinka leci ;)



Składniki:
* 5 większych ziemniaków
* 3 kiełbasy śląskie (użyłam kiełbasy śląskiej z szybki Henryk Kania)
* 1 większa cebula
* pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków (użyłam Skworcu)
* olej do smażenia

Wykonanie:
Jeśli nie macie ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia, należy je obrać, pokroić w niedużą kostkę albo w talarki i podgotować w osolonej wodzie około 3-4 minut od momentu zagotowania, odlać z wody. Dalej postępować zgodnie z przepisem poniżej.
Na patelni rozgrzać olej. Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Kiełbasę i cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju do momentu aż cebula będzie szklista. Dodać ziemniaki, przyprawę do ziemniaków i całość chwilę podsmażać co chwilę mieszając (ziemniaki świeżo podgotowane podsmażać do momentu aż będą odpowiednio miękkie).









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)