Składniki:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* 600 g żołądków z kurczaka
* 2 marchewki
* kawałek selera
* kawałek pietruszki
* kawałek pora
* 1 łyżeczka świeżego, posiekanego lubczyku
* 2 liście laurowe (użyłam Skworcu)
* 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka przyprawy do flaków (użyłam Skworcu)
* 2 płaskie łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu)
* sól, pieprz do smaku
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka mąki pszennej
* około 2 litrów wody
Wykonanie:
Żołądki pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku, dołożyć pierś z kurczaka, zalać wodą i zagotować. Gdy woda zacznie się gotować trzeba ją wylać i mięso zalać świeżą wodą. Dodać pokrojone warzywa, ziele angielski, liście laurowe, sól, pieprz i gotować wywar około 45 minut. Po tym czasie wyjąć warzywa i pierś z kurczaka. Marchewkę pokroić w kostkę, dodać ponownie do wywaru, który cały czas musi się gotować z żołądkami. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, dodać do wywaru. Na końcu wsypać majeranek i przyprawę do flaków.
Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dodać ją do zupy.
W razie potrzeby doprawić zupę, całość gotować jeszcze około 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)