Składniki na blachę 18 x 18 cm:
* 200 g mąki orzechowej (użyłam Radix-bis)
* 1/3 szklanki cukru trzcinowego (użyłam Skworcu)
* 4 jajka
* 100 g masła
* 2 łyżki aromatu waniliowego
Wykonanie:
Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem trzcinowym, dodać aromat waniliowy i wystudzone masło, wymieszać. Następnie dodać mąkę orzechową, ponownie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, wymieszać całość drewnianą łyżką.
Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.
Chyba proprcje niewłaściwe bo wyszło suche i nieurosło
OdpowiedzUsuńTo ciasto nie urośnie zbyt mocno :) A proporcje dobre, co widać na zdjęciu, ciasto udane :)
UsuńHej, można to upiec w keksówce?
OdpowiedzUsuńMożna tylko wtedy czas pieczenia może być dłuższy :)
UsuńNa wierzch na podopieczne ciasto położyłam jabłka podsmażone z cynamonem, i się piecze.powinno być smaczne 🤔.
OdpowiedzUsuń