SZYBKIE CIASTO Z MĄKI ORZECHOWEJ

Proste, szybkie, wilgotne ciasto z mąki orzechowej. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki, upiec i można cieszyć się wspaniałym smakiem ciasta. Dodatkowo podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach orzechów. Uwielbiam orzechy, a to ciasto zasmakowało mi tak bardzo, że na pewno upieke je jeszcze nie raz :)



Składniki na blachę 18 x 18 cm:
* 200 g mąki orzechowej (użyłam Radix-bis)
* 1/3 szklanki cukru trzcinowego (użyłam Skworcu)
* 4 jajka
* 100 g masła
* 2 łyżki aromatu waniliowego

Wykonanie:
Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem trzcinowym, dodać aromat waniliowy i wystudzone masło, wymieszać. Następnie dodać mąkę orzechową, ponownie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, wymieszać całość drewnianą łyżką.
Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.







5 komentarzy:

  1. Chyba proprcje niewłaściwe bo wyszło suche i nieurosło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto nie urośnie zbyt mocno :) A proporcje dobre, co widać na zdjęciu, ciasto udane :)

      Usuń
  2. Hej, można to upiec w keksówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tylko wtedy czas pieczenia może być dłuższy :)

      Usuń
  3. Na wierzch na podopieczne ciasto położyłam jabłka podsmażone z cynamonem, i się piecze.powinno być smaczne 🤔.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)