Składniki:
* 1 średni brokuł
* 1 większy ziemniak
* 1 marchewka
* kawałek pora (żółta część)
* kawałek korzenia pietruszki
* 3 ząbki czosnku
* sól i pieprz do smaku
* około 1 litra wody
* łyżka gęstej śmietany
* garść groszku ptysiowego (użyłam Brześć)
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaka obrać, umyć, pokroić w większą kostkę, umieścić w garnku, dodać pora. Całość zalać wodą, dodać sól do smaku, wstawić do gotowania. Kiedy warzywa będą na pół ugotowane dodać brokuła podzielonego na mniejsze różyczki i całe ząbki czosnku. Wszystko ugotować, aż warzywa będą miękkie. Do kubka odlać część wody (należy ją zostawić, bo może się przydać do dolania po zmiksowaniu blenderem zupy na krem). Warzywa z pozostałą wodą zmiksować przy pomocy blendera, w razie potrzeby dolać odrobinę odlanej wody, aby krem nie był zbyt gęsty. Na końcu doprawić solą i pieprzem.
Po wlaniu kremu do talerzu udekorować łyżką gęstej śmietany i kilkoma groszkami ptysiowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)