Składniki na 2 szklanki:
* 250 g serka mascarpone
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 banan
* 4 łyżki masy kajmakowej o smaku toffi
* 2 łyżki mleka
* kilka kruchych ciastek, herbatników (użyłam kruche ciastka maszynowe Brześć)
Wykonanie:
Ciastka drobno pokruszyć.
Serek mascarpone wymieszać rózgą kuchenna z cukrem pudrem.
Masę toffi przełożyć do garnka, dodać mleko, podgrzewać na małym ogniu, aby masa się rozpuściła i powstał sos.
Banany pokroić w plastry.
Układać w szklance w kolejności: ciastka (odrobina), połowa serka mascarpone, kilka plasterków banana, polać połową sosu toffi, kolejna warstwa ciastek, reszta serka, banany i na wierzch pozostały sos toffi.
pyszny deserek
OdpowiedzUsuńDeser wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić to dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można :)
UsuńPyszny deser. Mój mąż I syn zachwyceni łącznie ze mną. Polecam!!!
OdpowiedzUsuńNa ile osób jest ten przepis
OdpowiedzUsuńJest wyżej napisane, że to składniki na 2 szklanki :)
UsuńSuper wygląda i smakuje pewnie tak samo😃Ile pucharków wychodzi z jednej porcji ?
OdpowiedzUsuńWyszły mi 2 szklaneczki widoczne na zdjęciu :)
UsuńZrobiłam. Wyszły super słodkie, za słodkie dla mnie, nawet dla dzieci było za słodko :) zdecydowanie polecam zmniejszyć ilość cukru pudru do serka :)
OdpowiedzUsuńSuper robię
OdpowiedzUsuńSuper robię
OdpowiedzUsuń