GOFRY 3-SKŁADNIKOWE (BEZ MĄKI, JAJKA, MLEKA I TŁUSZCZU)

Ostatnio oglądając TV natknęłam się na któryś z programów kulinarnych i tam przygotowywali te właśnie gofry. Szybciutko spisałam przepis i postanowiłam spróbować. Zaciekawiło mnie to, że gofry są bez mąki, cukru, jajek, mleka czy nawet oleju. Powiem Wam, że jak dla mnie gofry bomba. Przede wszystkim co ważne to to, że są bez cukru, słodzone jedynie bananem, drugi ich plus to są bardzo sycące, wystarczy tylko jeden gofr, aby najeść się na długi czas. Idealne na śniadanie lub przekąskę. U mnie na pewno będą często przygotowywane :)




Składniki (z podanych proporcji wyszło mi 5 gofrów):
* 1 mocno dojrzały większy banan
* 2,5 szklanki wody
* 3 szklanki płatków owsianych (użyłam płatki owsiane błyskawiczne Radix-bis)

Wykonanie:
W wysokim naczyniu umieścić banana, płatki owsiane i wlać wodę. Wszystko dokładnie zmiksować przy pomocy blendera. Tak przygotowaną masę odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dobrze rozgrzać gofrownicę. Wylewać porcje ciasta. Gofry piec około 3-4 minut (długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy.

Gofry podałam polane jogurtem naturalnym z dużą ilością białka Skyr oraz borówkami amerykańskimi.









3 komentarze:

  1. Właśnie robię. Dziękuję za przepis, bo skończyły mi się jajka. 👍

    OdpowiedzUsuń
  2. W smaku takie sobie ale może to przez słabą moc gofrownicy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak w gofrach bardzo ważna jest dobra moc gofrownicy :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)