UDZIEC Z INDYKA PIECZONY W AROMATYCZNEJ MARYNACIE

Pyszny, soczysty, delikatny, pieczony w piekarniku udziec z indyka uprzednio marynowany w aromatycznej marynacie. Doskonale sprawdzi się na ciepło na obiad lub na zimno jako przekąska albo wędlina na kanapki. 
Mięso z indyka można zmielić na mięso mielone a można też upiec je w całości, dowolnie zamarynować i upiec w piekarniku, to świetna propozycja na szybki obiad. 



Składniki:
* około 1 kg udźca z indyka bez kości
Marynata:
* 3 łyżki miodu
* 2 łyżki musztardy sarepskiej
* 7 łyżek ketchupu pikantnego
* 1 łyżeczka słodkiej papryki (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka suszonego majeranku (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
* pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
* 2 łyżki oleju
* 4 łyżki wody

Wykonanie:
W misce umieścić wszystkie składniki na marynatę, dobrze wymieszać. Mięso włożyć do marynaty, tak by było całe nią pokryte. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie udziec przełożyć do rękawa do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec mięso około 30 minut, po tym czasie rękaw do pieczenia przeciąć i piec odsłonięte mięso jeszcze przez 20 minut.






4 komentarze:

  1. Ten przepis to najgorszy z całego internetu połączenie przypraw i czas pieczenia. ( za krótki) nie polecam udziec śmierdział jak by było to stare mięso porażka jakaś ,całość zjadł pies !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie moja wina, że kupiłaś/łeś stare, śmierdzące mięso ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Mnie wyszedł udziec pachnący, z chrupiącą skórka. Jak może śmierdzieć od przypraw: majeranku, czosnku, papryki? Za jakość mięsa odpowiada kupujący, a nie Autorka przepisu?.

      Usuń
    3. Dokładnie tak, to nie ja odpowiadam za jakość mięsa ;) No ale na kogoś trzeba zwalić winę, że kupiło się śmierdzące mięso ;)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)