Mięso z indyka można zmielić na mięso mielone a można też upiec je w całości, dowolnie zamarynować i upiec w piekarniku, to świetna propozycja na szybki obiad.
Składniki:
* około 1 kg udźca z indyka bez kości
Marynata:
* 3 łyżki miodu
* 2 łyżki musztardy sarepskiej
* 7 łyżek ketchupu pikantnego
* 1 łyżeczka słodkiej papryki (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka suszonego majeranku (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
* pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
* 2 łyżki oleju
* 4 łyżki wody
Wykonanie:
W misce umieścić wszystkie składniki na marynatę, dobrze wymieszać. Mięso włożyć do marynaty, tak by było całe nią pokryte. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie udziec przełożyć do rękawa do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec mięso około 30 minut, po tym czasie rękaw do pieczenia przeciąć i piec odsłonięte mięso jeszcze przez 20 minut.
Ten przepis to najgorszy z całego internetu połączenie przypraw i czas pieczenia. ( za krótki) nie polecam udziec śmierdział jak by było to stare mięso porażka jakaś ,całość zjadł pies !!!
OdpowiedzUsuńNie moja wina, że kupiłaś/łeś stare, śmierdzące mięso ;) Pozdrawiam :)
UsuńMnie wyszedł udziec pachnący, z chrupiącą skórka. Jak może śmierdzieć od przypraw: majeranku, czosnku, papryki? Za jakość mięsa odpowiada kupujący, a nie Autorka przepisu?.
UsuńDokładnie tak, to nie ja odpowiadam za jakość mięsa ;) No ale na kogoś trzeba zwalić winę, że kupiło się śmierdzące mięso ;)
Usuń