Przepis na ten dip jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. A przysłowiową kropką nad i jest dodanie kilku kropli pikantnego sosu z chili. Pychota, uwielbiam go nawet do posmarowania na kanapkach z serem lub wędliną :)
Jednak zanim podam Wam przepis na dip, chciałabym opowiedzieć Wam w kilku słowach o chrupiących przekąskach, które od kilku dni testujemy niemal co wieczór :) A mowa tu u chrupkach wypiekanych z pieczywa zarówno pszennego, pszenno- żytniego oraz razowego. Ich zaletą jest to, że wypiekane są bez smażenia. W każdej paczce ukryte są inne smaki, zarówno łagodne jak i bardziej pikantne. A swój smak zawdzięczają odpowiednio dobranym kompozycjom przypraw i dodatków. Taka przekąska to doskonała alternatywa dla tradycyjnych chipsów wypiekanych w dużej ilości oleju. My chrupy zabieramy ze sobą na wycieczkę, spacer a córka jako przekąskę do szkoły.
Zapewne zapytacie, gdzie można je zakupić? Z tego co się orientuję dostępne są w sklepach sieci Kaufland, a po więcej informacji o chrupach odsyłam Was na stronę producenta ChrrUP :)
Wracając do dipu :)
Składniki:
* pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
* sól do smaku
* 1 łyżeczka ziół prowansalskich
* 4 łyżki ketchupu
* 1 łyżeczka ostrego sosu z chili (użyłam ostrego sosu - "LE DIABLOTIN Paladin)
Wykonanie:
Wszystkie składniki na dip umieścić w misce, dokładnie wymieszać i gotowe :)
smaczny dip;)
OdpowiedzUsuńtaki sosik musi być pyszny
OdpowiedzUsuń