Składniki:
* 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
* około 5-6 łyżek gotowej masy makowej (użyłam Helio)
* 1 jajko
Wykonanie:
Na stolnicy rozwinąć płaty ciasta francuskiego, położyć je jedno na drugim. Nożem do pizzy wyciąć trójkąt równoramienny. W najkrótszym boku trójkąta wyciąć nożem kształt pnia choinki. Jeden płat ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę makową. Całość przykryć drugim płatem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć poziome paski wzdłuż dłuższych boków trójkąta. Każdy pasek skręcić 2 lub 3 razy. Z pozostałego ciasta można wykroić mały zarys gwiazdy i umocować ją na czubku choinki.
W miseczce rozklepać jajko. Silikonowym pędzelkiem posmarować choinkę jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 190'C i piec około 20 minut, aby choinka ładnie się zarumieniła.
Piekarnik nagrzać do 190'C i piec około 20 minut, aby choinka ładnie się zarumieniła.
ładnie wyglada
OdpowiedzUsuńRobiłam z nutella kilka lat temu. Była bardzo popularna.
OdpowiedzUsuń