DOMOWY KEBAB DROBIOWY Z PIEKARNIKA

Oj smak takiego mięska chodził za mną już dawno. Dobrze przyprawione, soczyste mięso z piekarnika, idealne smakuje podane w towarzystwie świeżych warzyw lub frytek. Więc jeśli macie ochotę na domowego kebaba zapraszam do skorzystania z przepisu :) 



Składniki:
* 6 pojedynczych piersi z kurczaka
* 1/3 szklanki oleju
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej
* 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 płaska łyżeczka oregano suszonego

Dodatkowo:
* pół większego ziemniaka
* 2 patyczki do szaszłyka
* odrobina folii aluminiowej

Wykonanie:
W misce wymieszać olej ze wszystkimi przyprawami i ziołami. Każdy kawałek piersi z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół. Mięso przełożyć do marynaty, wymieszać tak, aby całe było pokryte przyprawami. Odstawić do lodówki na około 3- 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Ziemniaka przekroić na pół, jedną połówkę owinąć folią aluminiową. Ziemniaka położyć na blachę płaską stroną do dołu, wbić patyczki ostrą stroną ku górze. Na patyczki nakłuwać mięso jeden kawałek po drugim.
Piekarnik nagrzać do 160'C, piec mięso około 1 godziny (mięso powinno być na blachę ustawione na stojąco).
Upieczone  mięso skroić na mniejsze kawałki nożem od góry do dołu.





1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)