PLACKI BISZKOPTOWE Z CUKREM PUDREM I DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI

Dzieci w domu, więc codziennie trzeba wymyślać im coś nowego do jedzenia zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Szczególnie nie jest łatwo wtedy, kiedy dzieci są niejadkami. Na dzisiejsze śniadanie upiekłam dla córki placki biszkoptowe, ona je uwielbia. Bardzo puszyste, nie za słodkie, idealne na śniadanie czy podwieczorek. Posypać je można cukrem pudrem, polać miodem, dowolnym syropem albo podać z ulubionym dżemem.



Składniki na 5-6 placków:
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki pszennej
* szczypta proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 łyżeczka cukru
* cukier puder do posypania
* odrobina masła do smażenia

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier, wymieszać mikserem. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Łyżką wylewać porcje ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym.
Placki przed podaniem posypać cukrem pudrem, można podać z ulubionym dżemem, w moim przypadku dla przełamania smaku był to lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki (użyłam Orzech).





2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)