DROŻDŻÓWKA Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

Uwielbiam ciasta drożdżowe a to z jagodami chodziło za mną od dawna. Do tego kruszonka i słodki lukier. Ciasto jest puszyste, lekkie, miękkie, pyszne. Najlepsze jest jeszcze ciepłe ze szklanką mleka lub kakao. Jagody można zastąpić innymi owocami lub po prostu je ominąć. 



Składniki:
* 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki letniego mleka
* 1 całe jajko
* 1 żółtko
* 3 łyżki cukru
* 60 g roztopionego masła
* 12 g świeżych drożdży

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, wlać letnie mleko, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, ponownie zamieszać, Przykryć ścierką i odstawić na około 15- 20 minut aby zaczyn zaczął pracować.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, ponownie zakryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość). Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe, przykryć ścierką i odstawić na około 15 minut (w między czasie przygotować kruszonkę).

Składniki:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła

Wykonanie:
Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). 

Na wyrośnięte ciasto posypać jagody (ilość według uznania)oraz przygotowaną wcześniej kruszonkę.

Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto około 45 minut.

Drożdżówkę można posypać cukrem pudrem lub polać polewą wykonaną z wody i cukru pudru.




2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)