Składniki na biszkopt (blacha kwadratowa 24 cm):
* 100 g świeżego szpinaku
* pół szklanki oleju
* 4 jajka
* 200 g mąki pszennej
* 150 g cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Skworcu)
* szczypta soli
Składniki na masę truskawkową:
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 1 galaretka truskawkowa
* 200 ml wrzącej wody
* 2 łyżki cukru pudru
* 400 g truskawek
Dodatkowo:
* kilka truskawek do dekoracji
Wykonanie:
Szpinak z olejem zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać żółtka, ponownie wymieszać. Dodać szpinak, wymieszać. Wsypać proszek do pieczenia i mąkę, całość dokładnie wymieszać mikserem.
Ciasto wylać do formy, piec w temperaturze 180'C około 35 minut.
Z biszkoptu skroić wierzch, pokruszyć skrojoną górę na małe kawałeczki.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i zimną galaretkę (wcześniej wymieszaną we wrzącej wodzie), wymieszać. Dodać pokrojone truskawki, wymieszać drewnianą łyżką.
Masę truskawkową wylać na biszkopt. Na wierzch wysypać pokruszone ciasto, udekorować połówkami truskawek.
Wstawić do lodówki na 5-6 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)