SZPINAKOWE CIASTO Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ

Pyszne i efektownie wyglądające ciasto szpinakowe z masą truskawkową. Zachwyci gości i domowników. Zielony biszkopt dzięki dodaniu szpinaku, jednak nie zmienia on smaku ciasta a nadaje mu piękny zielony kolor i słodkie truskawki to połączenie idealne. Robi się je dość łatwo i szybko. Mam nadzieję, że ciasto zasmakuje moim gościom ;)


Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj


Składniki na biszkopt (blacha kwadratowa 24 cm):
* 100 g świeżego szpinaku
* pół szklanki oleju
* 4 jajka
* 200 g mąki pszennej
* 150 g cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Skworcu)
* szczypta soli

Składniki na masę truskawkową:
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 1 galaretka truskawkowa
* 200 ml wrzącej wody
* 2 łyżki cukru pudru
* 400 g truskawek
Dodatkowo:
* kilka truskawek do dekoracji

Wykonanie:
Szpinak z olejem zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać żółtka, ponownie wymieszać. Dodać szpinak, wymieszać. Wsypać proszek do pieczenia i mąkę, całość dokładnie wymieszać mikserem.
Ciasto wylać do formy, piec w temperaturze 180'C około 35 minut.
Z biszkoptu skroić wierzch, pokruszyć skrojoną górę na małe kawałeczki.

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i zimną galaretkę (wcześniej wymieszaną we wrzącej wodzie), wymieszać. Dodać pokrojone truskawki, wymieszać drewnianą łyżką.
Masę truskawkową wylać na biszkopt. Na wierzch wysypać pokruszone ciasto, udekorować połówkami truskawek.
Wstawić do lodówki na 5-6 godzin.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)