Składniki:
* 160 g kleiku ryżowego
* 200 g margaryny
* 3 jajka
* 150 g cukru
* 2 łyżki gęstej śmietany 18%
* dżem z czarnej porzeczki (użyłam Orzech)
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć cukier i margarynę. Dodać żółtka, wymieszać mikserem. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Na końcu wsypać kleik ryżowy i wymieszać. Białka dodać do masy i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce zrobić wgłębienie, nadziewać je dżemem. Piec w 170’C przez około 20- 25 minut.
o rany całe wieki nie robiłam tych ciasteczek
OdpowiedzUsuńDawno już takich nie jadłam :) muszę znów zrobić ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam - robiłam je w wielu wersjach <3
OdpowiedzUsuń