Składniki (kwadratowa blacha 24 cm):
* 5 jajek* 150 g (3/4 szklanki) cukru
* 50 ml mleka
* 120 ml oleju
* 240 g (2 szklanki) mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 120 ml oleju
* 240 g (2 szklanki) mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła
Dodatkowo:
* około 650 g śliwek (wypestkowane, przedzielone na pół)
* cukier puder do posypania na wierzch
Wykonanie:
Do miski wbić całe jajka, dodać cukier. Miksować mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Wlać mleko i olej, wymieszać. Na koniec wsypać przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na najniższych obrotach miksera, tyle tylko, aby składniki się połączyły.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Zrobić kruszonkę:
Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i mąką. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe).
Na wierzch ciasta wyłożyć śliwki (skórką do dołu), na to wysypać kruszonkę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C, piec około 50 minut.
Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)