CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Powoli zaczyna się sezon na śliwki, więc dziś mam dla Was propozycję na szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jest pyszne, pulchne i szybkie w przygotowaniu. 20 minut pracy i 50 minut pieczenia. Gotowe do rozkrojenia praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika.



Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj


Składniki (kwadratowa blacha 24 cm):
* 5 jajek
* 150 g (3/4 szklanki) cukru 
* 50 ml mleka
* 120 ml oleju
* 240 g (2 szklanki) mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła

Dodatkowo:
* około 650 g śliwek (wypestkowane, przedzielone na pół)
* cukier puder do posypania na wierzch

Wykonanie:
Do miski wbić całe jajka, dodać cukier. Miksować mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Wlać mleko i olej, wymieszać. Na koniec wsypać przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na najniższych obrotach miksera, tyle tylko, aby składniki się połączyły.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Zrobić kruszonkę:
Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i mąką. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). 
Na wierzch ciasta wyłożyć śliwki (skórką do dołu), na to wysypać kruszonkę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C, piec około 50 minut.
Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem.

WAŻNE jest, aby owoce kłaść na ciasto, od razu zasypać je kruszonką i od razu piec, tak by owoce nie zapadły się na dno ciasta.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)