CIASTECZKA RYŻOWE Z KLEIKU RYŻOWEGO

Co powiecie na ciastka z kleiku ryżowego? To taki smak z dzieciństwa <3 Ciastka mają kruchą skorupkę z wierzchu i są miękkie w środku. Nadziane ulubionym dżemem :) Przypomniał mi się przepis, więc od razu postanowiłam je zrobić i wiecie co? Żałuję, że nie zrobiłam ich z podwójnej porcji, bo po godzinie od upieczenia została tylko pusta miska ;)


Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj



Składniki:
* 160 g kleiku ryżowego
* 200 g  margaryny
* 3 jajka
* 150 g cukru
* 2 łyżki gęstej śmietany 18%
* dżem z czarnej porzeczki (użyłam Orzech)

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć cukier i margarynę. Dodać żółtka, wymieszać mikserem. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Na końcu wsypać kleik ryżowy i wymieszać. Białka dodać do masy i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce zrobić wgłębienie, nadziewać je dżemem. Piec w 170’C przez około 20- 25 minut.







3 komentarze:

  1. o rany całe wieki nie robiłam tych ciasteczek

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno już takich nie jadłam :) muszę znów zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam - robiłam je w wielu wersjach <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)