Składniki na ciasto czekoladowe:
* 200 g masła
* 100 g cukru
* 3 jajka
* 200 g gorzkiej czekolady
* 130 g mąki pszennej
Składniki na masę serową:
* 500 g twarogu sernikowego
* 3 jajka
* 20 ml oleju
* 100 g cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
* około 150 g malin w syropie (użyłam Moryń)(można użyć mrożone lub świeże)
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć na puszystą masę. Wsypać cukier, wymieszać. Dodać całe jajka, wymieszać. Wlać rozpuszczoną gorzką czekoladę, ponownie wymieszać. Wsypać mąkę, całe ciasto dobrze wymieszać.
W drugiej misce umieścić wszystkie składniki na masę serową, dobrze wymieszać mikserem, aby składniki się połączyły.
Do blachy (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć na dno 3/4 czekoladowego ciasta, wyrównać wierzch. Następnie wylać masę serową, wyrównać. Na wierzch położyć odsączone z syropu maliny. Na masie serowej rozłożyć pozostałe ciasto czekoladowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 60 minut.
ależ to ciasto wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńW przepisie jest chyba błąd. Bo wyłożyć na masę serową masę setową? Chyba resztę czekoladowej
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wkradł się błąd, już poprawione :) Dziękuję za czujność :)
Usuń