Przepis na to ciasto w wersji z tradycyjnym biszkoptem znajdziesz tutaj<--klik.
Przepis na krem budyniowy znajdziesz tutaj<--klik.
Składniki na krem budyniowy:
(blacha kwadratowa 22 cm)
* 0,5 l mleka
* 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
* 100 g cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu)
* 1 łyżka mąki pszennej
* 2 żółtka jaj
* 120 g masła
Składniki na polewę:
* 130 g mleka w proszku
* 60 g cukru
* 70 ml wody
* 120 g masła
* 1 płaska łyżka kakao
Dodatkowo:
* około 160 g herbatników kakaowych
* kilka okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
Krem budyniowy:150 ml mleka wymieszać z żółtkami. Wsypać cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek budyniowy, dobrze wymieszać. Pozostałe 350 ml mleka zagotować, wlać masę budyniową, ugotować budyń. Budyń zakryć folią spożywczą tak, by folia dotykała wierzchu budyniu, w ten sposób nie powstanie kożuch, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo zimny budyń, ucierać, aż powstanie gładki, jednolity krem.
Na spód blachy wyłożyć herbatniki. Następnie rozsmarować połowę kremu budyniowego. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Połówki biszkoptów wciskać w masę budyniową, w rzędzie na sztorc.
Polewa:
Do garnka wlać wodę, dodać masło, podgrzewać aż masło się rozpuści. Wsypać cukier, mieszać, żeby cukier się rozpuścił. Tak przygotowaną gorącą masę przelać do miski. Do gorącej masy wsypać mleko w proszku, wymieszać. Polewę podzielić na 2 równe części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Łyżką na przemian wylewać raz jasną raz ciemną polewę. Łyżką na przemian wylewać raz jasną raz ciemną polewę.
Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń