Składniki:
* 0,5 l mleka
* 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
* 100 g cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu)
* 1 łyżka mąki pszennej
* 2 żółtka jaj
* 120 g masła
Wykonanie:
150 ml mleka wymieszać z żółtkami. Wsypać cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek budyniowy, dobrze wymieszać. Pozostałe 350 ml mleka zagotować, wlać masę budyniową, ugotować budyń. Budyń zakryć folią spożywczą tak, by folia dotykała wierzchu budyniu, w ten sposób nie powstanie kożuch, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo zimny budyń, ucierać, aż powstanie gładki, jednolity krem.
Dziekuje za przepis, jest idealny, Kremowy, pyszny! 💕💕
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, cieszę się, że przepis się sprawdził :) Pozdrawiam :)
UsuńFajny
UsuńRobilam, jestsuper
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńSpróbuje krem budyniowy to dla mnie zmora ostatnio wszystko zawsze jest pieknie a jak się w ciescie schlodzi to się rozdziela :(
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ten przepis się przyda :)
UsuńPrzepis super. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPrzepis extra w koncu trafilam na porządny zapisany :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, pozdrawiam :)
UsuńW końcu trafiony przepis :)
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam :)
UsuńJutro chcę upiec karpatkę spróbuję z Pani przepisu . Wygląda bardzo apetycznie . Dziękuję bardzo . Pozdrawiam serdecznie 🌹🌹
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)
UsuńWitam szukam właśnie przepisu na fajny i mocno stabilny krem budyniowy...potrzebuje do tortu piętrowego więc musi być gęsty i stabilny..czy z tego przepisu wychodzi właśnie taki czy lepiej dać trochę mniej mleka żeby był bardziej gęsty? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDałabym mniej mleka ciup albo odrobinę żelatyny :)
Usuń