KREM BUDYNIOWY (wersja 2)

Podstawą dobrego kremu budyniowego jest oczywiście budyń. Można go również przygotować na szybko z gotowego budyniu i masła, ale można też zrobić go z przepisu poniżej. Idealny do przekładania ciast, tortów, babeczek czy rurek. Krem jest pyszny, mocno budyniowy, puszysty i delikatny. Przepis ten sprawdza się w mojej kuchni, więc dzielę się nim również z Wami :)



Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj


Składniki:
* 0,5 l mleka
* 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
* 100 g cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu)
* 1 łyżka mąki pszennej
* 2 żółtka jaj
* 120 g masła 

Wykonanie:
150 ml mleka wymieszać z żółtkami. Wsypać cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek budyniowy, dobrze wymieszać. Pozostałe 350 ml mleka zagotować, wlać masę budyniową, ugotować budyń. Budyń zakryć folią spożywczą tak, by folia dotykała wierzchu budyniu, w ten sposób nie powstanie kożuch, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo zimny budyń, ucierać, aż powstanie gładki, jednolity krem. 






16 komentarzy:

  1. Dziekuje za przepis, jest idealny, Kremowy, pyszny! 💕💕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, cieszę się, że przepis się sprawdził :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Fajny

      Usuń
  2. Robilam, jestsuper

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuje krem budyniowy to dla mnie zmora ostatnio wszystko zawsze jest pieknie a jak się w ciescie schlodzi to się rozdziela :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis super. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis extra w koncu trafilam na porządny zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W końcu trafiony przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro chcę upiec karpatkę spróbuję z Pani przepisu . Wygląda bardzo apetycznie . Dziękuję bardzo . Pozdrawiam serdecznie 🌹🌹

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam szukam właśnie przepisu na fajny i mocno stabilny krem budyniowy...potrzebuje do tortu piętrowego więc musi być gęsty i stabilny..czy z tego przepisu wychodzi właśnie taki czy lepiej dać trochę mniej mleka żeby był bardziej gęsty? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałabym mniej mleka ciup albo odrobinę żelatyny :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)