Składniki:
* 0,5 l mleka
* 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
* 100 g cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu)
* 1 łyżka mąki pszennej
* 2 żółtka jaj
* 120 g masła
Wykonanie:
150 ml mleka wymieszać z żółtkami. Wsypać cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek budyniowy, dobrze wymieszać. Pozostałe 350 ml mleka zagotować, wlać masę budyniową, ugotować budyń. Budyń zakryć folią spożywczą tak, by folia dotykała wierzchu budyniu, w ten sposób nie powstanie kożuch, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo zimny budyń, ucierać, aż powstanie gładki, jednolity krem.
Dziekuje za przepis, jest idealny, Kremowy, pyszny! 💕💕
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, cieszę się, że przepis się sprawdził :) Pozdrawiam :)
UsuńRobilam, jestsuper
OdpowiedzUsuńSpróbuje krem budyniowy to dla mnie zmora ostatnio wszystko zawsze jest pieknie a jak się w ciescie schlodzi to się rozdziela :(
OdpowiedzUsuńPrzepis super. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń