DRIP Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Drip z białej czekolady to prosta polewa dekoracyjna do tortu lub ciasta. Drip ma kremowy kolor, jednak po dodaniu białego barwnika uzyskamy biały kolor. Można go też barwić na każdy inny kolor po dodaniu odpowiedniego barwnika. Uwielbiam torty z dripem, kiedy to czekolada spływa po bokach tortu tworząc efekt sopli. 



Składniki:
  • * 100 g białej czekolady
  • * 50 g śmietany kremówki najlepiej 36%

Wykonanie:
W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, nie powinno się doprowadzić do jej zagotowania. Do śmietany dodać połamaną w kostki czekoladę, mieszać, by czekolada się rozpuściła.
Na tym etapie, jeśli chcemy zabarwić drip trzeba stopniowo dodawać barwnika, do uzyskania odpowiedniego koloru.
Drip w momencie nakładania na tort nie może być gorący, ponieważ rozpuści się krem z tortu a polewa spłynie i nie będzie już efektu takiego, jaki powinien być. 
Drip zawsze chłodzę w lodówce, co jakiś czas mieszam i pilnuję, aby za bardzo się zastygł. Najlepiej wylewać go na schłodzony tort przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)