Składniki:
* 2,5 kg ogórków gruntowych
* 1 litr wody
* 300 g cukru
* 375 ml octu spirytusowego 10%
* 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
* 2 łyżki przyprawy curry (użyłam Skworcu)
* po pół łyżeczki gorczycy białej w ziarnach do słoika (użyłam Skworcu)
* po 3 ziarenka pieprzu czarnego do słoika (użyłam Skworcu)
* po 1 ziarenku ziela angielskiego do słoika
* po 1 liściu laurowym do słoika
(słoiki moje miały pojemność 500 ml)
Wykonanie:
Każdy słoik dokładnie wymyć i osuszyć.
Ogórki umyć pod zimną wodą (najlepsze będą twarde ogórki), pokroić wzdłuż na 4 części. Do każdego słoika na dno wsypać po pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarenka czarnego pieprzu, 1 liść laurowy i 1 ziele angielskie. W każdy słoik powciskać dość ciasno pokrojone ogórki.
Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól i curry, zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać słoiki z ogórkami tak, by ogórki były pokryte zalewą. Słoiki mocno zakręcić.
Do garnka na dno wyłożyć ścierkę, ułożyć słoiki w minimalnych odstępach od siebie. Następnie wlać wodę do połowy wysokości słoików. Garnek z wodą doprowadzić do wrzenia i od tego momentu pasteryzować słoiki około 8 minut.
dla mnie przepis jest fenomenalny, prosty,szybki i ogórki smakują wspaniale, dodaję tylko trochę pieprzu cayenne
OdpowiedzUsuń