PUDDING Z DROŻDŻÓWKI Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I CYNAMONEM

Pudding z drożdżówki to doskonały sposób na wykorzystanie twardej kilkudniowej drożdżówki bądź nawet chałki. Można przygotować ją bez cynamonu i powideł śliwkowych, a można je też zastąpić każdym innym dowolnym dżemem bądź marmoladą. To taki szybki deser, który w moim domu znika w mgnieniu oka. Czasami specjalnie piekę więcej drożdżówki, aby potem móc przygotować z niej pudding :)



Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj



Składniki:
* około 600 g drożdżówki
* 300 g śmietany kremówki 36%
* 220 ml mleka
* 3 jajka
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 1 płaska łyżeczka cynamonu
* 2 łyżeczki cukru
* masło do posmarowania drożdżówki
* powidła śliwkowe do posmarowania drożdżówki (użyłam Kandy)

Wykonanie:
Drożdżówkę pokroić na cienkie kromki. Każdą kromkę posmarować masłem z jednej strony, z drugiej strony powidłami śliwkowymi, ustawić w naczyniu na stojąco, pod lekkim ukosem tak, by strona smarowana masłem była od zewnątrz a ta z powidłami wewnątrz. Ostatnia kromka, która będzie ułożona w naczyniu powinna być posmarowana tylko masłem (zapraszam do obejrzenia filmu, tak widać wszystko krok po kroku)
Do miski dać śmietanę kremówkę, wlać mleko, wbić całe jajka, wsypać cukier waniliowy i cynamon. Całość dobrze wymieszać mikserem. Tak powstały płyn rozlać na drożdżówkę. Odczekać 5 minut, aby drożdżówka wchłonęła płyn. Następnie wierzch posypać cukrem. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20- 25 minut. Najlepiej smakuje na ciepło.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)