Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj
Składniki:
* 450 g świeżych jeżyn
* 35 g cukru
* 8 g żelatyny
* 1/3 szklanki wody
Wykonanie:
Jeżyny zmiksować blenderem na gładką masę. Przecedzić przez sitko. W garnku podgrzać zmiksowane jeżyny, dodać cukier, wymieszać, żeby cukier się rozpuścił.
Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na kilka chwil, aby napęczniała. Następnie żelatynę rozpuścić w mikrofalówce. Tak przygotowaną żelatynę wlać do jeżyn, wymieszać.
Żelkę przelać do okrągłej formy wyłożonej folią spożywczą, wstawić do lodówki na około 4-5 godzin.
Na biszkopt o średnicy 24 cm przygotowałam żelkę o średnicy 20 cm.
Żelka nie klei się bezpośrednio do biszkoptu, należy najpierw na biszkopt położyć warstwę kremu, żelkę i znów krem zanim całość zostanie pokryta kolejnym biszkoptem.
Przy użyciu jeżyn mrożonych trzeba je najpierw wsypać do garnka i podgrzewać, aby się "rozciapkały", potem zmiksować blenderem i dalej postąpić według powyższych wskazówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)