GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY CZYLI IDEALNY KREM DO TYNKOWANIA TORTU

Ganache z białej czekolady to krem wykonany z czekolady, śmietany kremówki i masła. Doskonale nadaje się do tynkowania tortu oraz pod masę cukrową. Pyszny krem, dzięki któremu można nadać tortowi ładny, estetyczny wygląd dzięki temu, że krem podczas tynkowania nadaje równą i gładką powierzchnię. Sam krem bardzo szybko twardnieje, więc trzeba sprawnie nim tynkować tort, a przed krojeniem najlepiej wyjąć tort z lodówki kilka minut szybciej, aby trochę się ocieplił.

Składniki:
* 80 ml śmietany kremówki 36%
* 120 g masła w temperaturze pokojowej
* 300 g białej czekolady
* biały barwnik spożywczy do wybielenia kremu

Wykonanie:
Śmietanę kremówkę i masło umieścić w garnku, postawić na palniku grzewczym i podgrzać, aby masło się rozpuściło. Kolejno zdjąć garnek z kuchenki, dodać połamaną na kostki czekoladę, mieszać co chwilę tak, aby czekolada się rozpuściła i z całości powstała jednolita masa (ewentualnie jeszcze chwilę można podgrzać garnek z czekoladą). 
Masę teraz trzeba odstawić na około 6- 7 godzin. 
Po tym czasie miksować krem na najwyższych obrotach miksera przez około 5- 6 minut. Krem w ten sposób stanie się bardziej puszysty i łatwiej będzie go rozprowadzać na torcie. Podczas mieszania dodawać stopniowo biały barwnik, aby krem był biały (bez barwnika będzie kremowy). 
Tak przygotowanym kremem można już tynkować tort.

Moje rady:
Krem bardzo szybko twardnieje na torcie, więc przed tynkowaniem najlepiej wyjąć tort chwilę wcześniej z lodówki, aby nie był zupełnie zimny.
Krem można barwić na dowolny kolor, jednak najpierw najlepiej wybielić go białym barwnikiem, dopiero potem można dodawać stopniowo wybrany kolor.
Krem po przygotowaniu można odstawić do przestudzenia, a potem wstawić do lodówki, w ten sposób nie trzeba czekać koło 7 godzin, można go już zmiksować po około 3 godzinach.
Taka ilość kremu wystarczyła mi na otynkowanie tortu o średnicy 22 cm.
Krem ten przygotowywałam już dwa razy, za pierwszym razem dałam tort na cienki podkład co sprawiło, że przy przenoszeniu tynk lekko pękał, za drugim razem dałam już gruby podkład i wszystko było dobrze. Chyba, że używacie patery do tortu, wtedy wystarczy cienki podkład pod tort.







15 komentarzy:

  1. Renata Pardo10.01.2021, 21:42

    czy barwnik może być zwykły czy konieczne do czekolady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykły biały barwnik spożywczy :)

      Usuń
    2. A ile tego białego barwnika dać aby tynk był naprawdę biały?

      Usuń
    3. Ja dodaję na oko, po trochu, aż uzyskam zamierzony efekt :)

      Usuń
  2. Super krem dzięki pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Chciałam obłożyć tym kremem tort o średnicy 24 cm. Wystarczy z tych składników?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Po zrobieniu już masy w garnku odstawić ją na te 6-7 godzin do lodówki, czy na blat w temp. pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na Blat kuchenny, chyba, że chcesz przyspieszyć proces, wtedy można do lodówki, ale wtedy myślę, że z 4-5 godzin w zupełności wystarczy :)

      Usuń
  5. A czy ta masa nie zmieni koloru ani struktury jak postoi np. Ok 2dni?
    Chcialabym zrobic tort juz na gotowo ale zeby sie jeszcze schlodzil z jeden dzien w lodowce a obawiam się ze moze tego nie dotrwac😬

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz na myśli obsmarowany już tą masą tort, aby postał w lodówce, to z całą pewnością nic mu nie będzie :)

      Usuń
  6. Piekłam już kilka tortów ale typowego tynkowania unikałam jak ognia, wybierałam zamiast tego rożne kremy na bazie śmietany. Dziś zdecydowałam się na ten przepis i tort wygląda przepięknie! Przepis łatwy, dokładnie przedstawiony, więc ganache wyszło idealne. Tynkowanie nim tortu było łatwe i przyjemne a torcik jest dzięki temu równiutki. Polecam! I bardzo dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro robię torcik ❤
    Kupiłam barwnik ale nie kupiłam wybielacza 😪😪😪😪😪
    Czy uda się bez ? Od razu z do masy barwnik ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak barwnik od razu do masy śmiało można dać :) Wybielacz używam z reguły tylko wtedy, kiedy potrzebny mi biały ganache, Jeśli chcę kolorowy to z reguły go nie wybielam :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger