Składniki:
* 80 ml śmietany kremówki 36%
* 120 g masła w temperaturze pokojowej
* 300 g białej czekolady
* biały barwnik spożywczy do wybielenia kremu
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę i masło umieścić w garnku, postawić na palniku grzewczym i podgrzać, aby masło się rozpuściło. Kolejno zdjąć garnek z kuchenki, dodać połamaną na kostki czekoladę, mieszać co chwilę tak, aby czekolada się rozpuściła i z całości powstała jednolita masa (ewentualnie jeszcze chwilę można podgrzać garnek z czekoladą).
Masę teraz trzeba odstawić na około 6- 7 godzin.
Po tym czasie miksować krem na najwyższych obrotach miksera przez około 5- 6 minut. Krem w ten sposób stanie się bardziej puszysty i łatwiej będzie go rozprowadzać na torcie. Podczas mieszania dodawać stopniowo biały barwnik, aby krem był biały (bez barwnika będzie kremowy).
Tak przygotowanym kremem można już tynkować tort.
Moje rady:
Krem bardzo szybko twardnieje na torcie, więc przed tynkowaniem najlepiej wyjąć tort chwilę wcześniej z lodówki, aby nie był zupełnie zimny.
Krem można barwić na dowolny kolor, jednak najpierw najlepiej wybielić go białym barwnikiem, dopiero potem można dodawać stopniowo wybrany kolor.
Krem po przygotowaniu można odstawić do przestudzenia, a potem wstawić do lodówki, w ten sposób nie trzeba czekać koło 7 godzin, można go już zmiksować po około 3 godzinach.
Taka ilość kremu wystarczyła mi na otynkowanie tortu o średnicy 22 cm.
Krem ten przygotowywałam już dwa razy, za pierwszym razem dałam tort na cienki podkład co sprawiło, że przy przenoszeniu tynk lekko pękał, za drugim razem dałam już gruby podkład i wszystko było dobrze. Chyba, że używacie patery do tortu, wtedy wystarczy cienki podkład pod tort.
czy barwnik może być zwykły czy konieczne do czekolady?
OdpowiedzUsuńZwykły biały barwnik spożywczy :)
UsuńA ile tego białego barwnika dać aby tynk był naprawdę biały?
UsuńJa dodaję na oko, po trochu, aż uzyskam zamierzony efekt :)
UsuńSuper krem dzięki pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)
UsuńWitam. Chciałam obłożyć tym kremem tort o średnicy 24 cm. Wystarczy z tych składników?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Powinno go wystarczyć :)
UsuńPo zrobieniu już masy w garnku odstawić ją na te 6-7 godzin do lodówki, czy na blat w temp. pokojowej?
OdpowiedzUsuńNa Blat kuchenny, chyba, że chcesz przyspieszyć proces, wtedy można do lodówki, ale wtedy myślę, że z 4-5 godzin w zupełności wystarczy :)
UsuńA czy ta masa nie zmieni koloru ani struktury jak postoi np. Ok 2dni?
OdpowiedzUsuńChcialabym zrobic tort juz na gotowo ale zeby sie jeszcze schlodzil z jeden dzien w lodowce a obawiam się ze moze tego nie dotrwac😬
Jeśli masz na myśli obsmarowany już tą masą tort, aby postał w lodówce, to z całą pewnością nic mu nie będzie :)
UsuńPiekłam już kilka tortów ale typowego tynkowania unikałam jak ognia, wybierałam zamiast tego rożne kremy na bazie śmietany. Dziś zdecydowałam się na ten przepis i tort wygląda przepięknie! Przepis łatwy, dokładnie przedstawiony, więc ganache wyszło idealne. Tynkowanie nim tortu było łatwe i przyjemne a torcik jest dzięki temu równiutki. Polecam! I bardzo dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńJutro robię torcik ❤
OdpowiedzUsuńKupiłam barwnik ale nie kupiłam wybielacza 😪😪😪😪😪
Czy uda się bez ? Od razu z do masy barwnik ?
Tak barwnik od razu do masy śmiało można dać :) Wybielacz używam z reguły tylko wtedy, kiedy potrzebny mi biały ganache, Jeśli chcę kolorowy to z reguły go nie wybielam :)
UsuńJaka biała czekolada jest najlepsza z jakiej firmy ?
UsuńMi najlepiej pracuje się ze zwykłą czekoladą z Lidla :)
UsuńZrobiłam tynk, był przepyszny, ale chyba zbyt długo trzymałam w lodówce. Wyszedł trochę za gęsty i trudno się go nanosiło na tort. Czy to dlatego, że stał w lodówce 5h zamiast 3? Czy coś innego mogło mieć wpływ?
OdpowiedzUsuńW każdym razie przepis fajny, smak świetny i torcik zniknął bardzo szybko ;)
Tak, myślę, że zwyczajnie za długo stał w lodówce i zaczął za bardzo gęstnieć :)
UsuńZrobię go przy najbliższej okazji 😊
OdpowiedzUsuńWitaj, jeśli zrobię krem w piątek i w ten sam dzień będę tynkować to dam radę dołożyć ozdoby waflowe lub posypkę w sobotę? Przykleją się?
OdpowiedzUsuńNiestety ciężko będzie, by coś się przykleiło, ganache twardnieje 😉
UsuńA jeśli średnica tortownicy ma 28cm to jakie proporcje?
OdpowiedzUsuńZrobiłabym z 1 i 1/3 proporcji :)
UsuńCzy dodać barwnik już do gotowej masy z masłem czy do ganache ? I jeżeli dodam czarny barwnik to uzyskam czerń czy nie bardzo ?
OdpowiedzUsuńBiały barwnik dodać na samym końcu. Natomiast jeśli chodzi o kolor czarny to radzę najpierw ganache wybielić białym barwnikiem, dopiero potem barwić na czarno :)
UsuńA czy mozna na taki juz stwardnialy gnache przykleic ozdoby waflowe ma klej spozywczy?🤔
OdpowiedzUsuńTak powinny się ozdoby trzymać :)
UsuńWitam serdecznie chciałam zapytać czy do tego kremu przyklei się opłatek,i ewentualnie kiedy go położyć na tort??
OdpowiedzUsuńPrzyklei się, ale pod warunkiem, że go od razu położysz :)
UsuńWitam czy kladla pani1 czy2 warstwy tynku?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZazwyczaj wystarczy mi jedna warstwa jak wszystko się dobrze pokryje i wyrówna, ale czasie potrzebna jest druga warstwa w celu poprawek ;)
UsuńWitam. Czy z tego kremu da się zrobić plecionkę na torcie? Tylka do plecionki? Czy inny krem by był lepszy?
OdpowiedzUsuńWitaj :) Z tego kremu plecionka nie za bardzo, tutaj polecam krem z białej czekolady
Usuńhttps://www.zrobtosmacznie.pl/2022/01/krem-do-tortu-z-biaa-czekolada.html
Pozdrawiam :)
Czy masa może stać dłuzej niż 7 godzin na blacie? Zle wyliczyłam czas . Czy nie zgęstnieje zbyt ? Czy może stać całą noc?
OdpowiedzUsuńGotowy już ganache twardnieje dość szybko :) Obawiam się, że te 7 godzin to dla niego stanowczo za dużo przed położeniem na tort :)
UsuńGdzie kupić taki barwnik bialy
OdpowiedzUsuńJa akurat mieszkam w Anglii i tu kupuję, ale na 100% na Allegro jest tego mnóstwo :)
Usuń