Brakuje Wam już pomysłów na obiad? Przyznam, że mnie się to ostatnio zdarza coraz częściej. Tym razem miałam do przygotowania podudzia z kurczaka, więc postanowiłam zamarynować je w majonezie wymieszanym z przyprawami a potem upiec w piekarniku. Kurczak wyszedł pyszny, soczysty a skórka chrupiąca. Łatwe i szybkie do przygotowania a potem mięso piecze się już samo :)
Składniki:
* 5 podudzi z kurczaka
* około 5 łyżek majonezu
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 płaska łyżeczka majeranku
* 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
* 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
Wykonanie:
W misce wymieszać majonez z przyprawami. Kurczaka umyć i osuszyć. Kawałki mięsa przełożyć do miski, wymieszać tak by majonez pokrył całą powierzchnię mięsa. Tak zamarynowane mięso wstawić do lodówki przynajmniej na 5-6 godzin.
Piekarnik nagrzać do 160'C. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, ułożyć mięso. Piec je po 25 minut z każdej strony.
Mięso podałam z ziemniakami, sosem grzybowym i ogórkami krojonymi w ćwiartki Moryń. Ogórki mają kwaśno- słodki posmak i idealnie wkomponowały się w cały obiad :)
Czy pięć z termoobiegiem, góra dol, dół, góra czy temperatura i termoobieg???
OdpowiedzUsuńTermoobieg :) Pozdrawiam :)
UsuńAle podpowiedź.. Termoobieg i? Dół? Czy gpda dół i termo? 🙂
Usuńtermoobieg, góra- dół :)
UsuńWysmienity kurczak, bardzo dziekuje. Przepisy Pana są rewelacyjne i zawsze się sprawdzają, wszystko pyszne. Raz jeszcze dziękuję i Pozdrawiam.😊
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, sama chętnie odwiedzam Pana kanał na YT :) Pozdrawiam :)
Usuń