SOCZYSTY KURCZAK PIECZONY W MAJONEZIE

Brakuje Wam już pomysłów na obiad? Przyznam, że mnie się to ostatnio zdarza coraz częściej. Tym razem miałam do przygotowania podudzia z kurczaka, więc postanowiłam zamarynować je w majonezie wymieszanym z przyprawami a potem upiec w piekarniku. Kurczak wyszedł pyszny, soczysty a skórka chrupiąca. Łatwe i szybkie do przygotowania a potem mięso piecze się już samo :)


Składniki:
* 5 podudzi z kurczaka
* około 5 łyżek majonezu
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 płaska łyżeczka majeranku
* 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
* 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka

Wykonanie:
W misce wymieszać majonez z przyprawami. Kurczaka umyć i osuszyć. Kawałki mięsa przełożyć do miski, wymieszać tak by majonez pokrył całą powierzchnię mięsa. Tak zamarynowane mięso wstawić do lodówki przynajmniej na 5-6 godzin.
Piekarnik nagrzać do 160'C. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, ułożyć mięso. Piec je po 25 minut z każdej strony.


Mięso podałam z ziemniakami, sosem grzybowym i ogórkami krojonymi w ćwiartki Moryń. Ogórki mają kwaśno- słodki posmak i idealnie wkomponowały się w cały obiad :)










6 komentarzy:

  1. Czy pięć z termoobiegiem, góra dol, dół, góra czy temperatura i termoobieg???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Termoobieg :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Ale podpowiedź.. Termoobieg i? Dół? Czy gpda dół i termo? 🙂

      Usuń
    3. termoobieg, góra- dół :)

      Usuń
  2. Wysmienity kurczak, bardzo dziekuje. Przepisy Pana są rewelacyjne i zawsze się sprawdzają, wszystko pyszne. Raz jeszcze dziękuję i Pozdrawiam.😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, sama chętnie odwiedzam Pana kanał na YT :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)