KARKÓWKA PO CYGAŃSKU

Pyszne, kruche mięso z karkówki z dodatkiem warzyw a to wszystko zapiekane w sosie pomidorowym. Idealna propozycja na obiad. Tak przygotowana karkówka to dla mnie jedna z najlepszych propozycji podania tego mięsa. Mój mąż uwielbia taki obiad a pozostały sos zjada na kolację maczając w nim chleb. Tylko chwila naszej pracy a resztę to już wykona za nas piekarnik :)




Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.


Składniki:
* około 500 g karkówki wieprzowej (u mnie było 5 plastrów)
* 2 średnie cebule
* 6 pieczarek
* pół czerwonej papryki
* 2 płaty czerwonej konserwowej papryki (użyłam Moryń)
* 3 łyżki mąki
* olej do smażenia
* sól, pieprz czarny mielony do przyprawienia mięsa
* papryka słodka do przyprawienia mięsa
Na zalewę:
* pół szklanki przecieru pomidorowego
* 500 ml wody
* 2 łyżki musztardy
* 1 łyżeczka cukru
* pół łyżeczki czosnku granulowanego
* pół łyżeczki soli

Wykonanie:
Plastry karkówki rozbić tłuczkiem na cieńsze plastry. Z obu stron przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć z obu stron. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Paprykę świeżą i konserwową pokroić w cienkie paski, pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa rozłożyć na mięsie. 
Teraz pora na zalewę. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Całość wylać na mięso z warzywami.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec mięso pod przykryciem około 1,5 godziny.










3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Robię to jedzonko już dwa lata wszyscy zadowoleni

      Usuń
  2. Dziękuję za przypomnienie przepisu. Kiedyś juz robiłem. Bardzo dobra

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)