KOKOSANKI- PRZEPIS NAJLEPSZY

Kokosanki to przysmak z mojego dzieciństwa. Pyszne domowe ciasteczka zrobione z białek jaj i wiórek kokosowych, którym ciężko się oprzeć i poprzestać na jednym. Szybkie i łatwe do zrobienia, kruche na zewnątrz a miękkie w środku. Doskonałe do popołudniowej kawki :)
Składniki na około 30 kokosanek:
* 200 g wiórków kokosowych
* 50 g masła
* 2 białka jaj
* 110 g cukru

Wykonanie:
W garnku rozpuścić masło, wsypać wiórki kokosowe, dobrze wymieszać.
W misce ubić białka jaj na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier pianę ubijać mikserem do czasu aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru. Do piany dodać wiórki kokosowe wymieszane z masłem. Masę dobrze ze sobą wymieszać, będzie ona dosyć gęsta, ale taka właśnie ma być. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nabierać porcje masy kokosowej, wykładać ją na papier do pieczenia. Między kokosankami pozostawić niewielkie odstępy. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec kokosanki około 13-15 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)