Serek zrobiony z jogurtu greckiego smakuje wyśmienicie, kremowy, delikatny, idealny ze świeżą bułeczką. Jego przygotowanie jest banalnie proste, wystarczą tak naprawdę 2 składniki i gaza lub pielucha tetrowa, a reszta robi się już praktycznie sama. Kto jeszcze nie próbował koniecznie musi zrobić taki domowy serek :)
Składniki:
* 450 g jogurtu greckiego
* sól do smaku
* ewentualne dodatki, np szczypiorek, koperek, czosnek, zioła prowansalskie
* gaza lub pielucha tetrowa
Wykonanie:
Jogurt wymieszać z solą i ewentualnymi dodatkami. Sitko wyłożyć potrójnie złożoną gazą lub podwójnie złożoną pieluchą tetrową, wylać na to jogurt. Z gazy lub pieluchy wypełnionej jogurtem uformować "sakiewkę" i związać sznurkiem. Powiesić ją nad zlewem lub na uchwycie szafki (wtedy należy podłożyć miseczkę). Po około 10- 12 godzinach (serek musi ciągle wisieć by oddzielił się nadmiar serwatki), może i szybciej (wszystko zależy od jakości jogurtu), serek jest gotowy do spożycia.
* 450 g jogurtu greckiego
* sól do smaku
* ewentualne dodatki, np szczypiorek, koperek, czosnek, zioła prowansalskie
* gaza lub pielucha tetrowa
Wykonanie:
Jogurt wymieszać z solą i ewentualnymi dodatkami. Sitko wyłożyć potrójnie złożoną gazą lub podwójnie złożoną pieluchą tetrową, wylać na to jogurt. Z gazy lub pieluchy wypełnionej jogurtem uformować "sakiewkę" i związać sznurkiem. Powiesić ją nad zlewem lub na uchwycie szafki (wtedy należy podłożyć miseczkę). Po około 10- 12 godzinach (serek musi ciągle wisieć by oddzielił się nadmiar serwatki), może i szybciej (wszystko zależy od jakości jogurtu), serek jest gotowy do spożycia.
Uwielbiam ten serek. Robię w różnych wersjach.
OdpowiedzUsuńDodatki co kto lubi i zawsze wyjdzie smacznie :)
UsuńTego jogurtu nie trzeba podgrzać?
OdpowiedzUsuńNie trzeba :)
Usuń