Składniki:
* 4 jajka
* 190 g mąki pszennej
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 2 łyżki cukru
* 50 g masła
* 250 ml mleka
* cukier puder do posypania
* olej do smażenia
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować na małym ogniu by masło się rozpuściło. Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką wszystko by powstała jedna, gładka kula z ciasta. Ciasto zdjąć z ognia, przełożyć do plastikowej miski i dobrze schłodzić.
Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem.
W garnku rozgrzać olej (nie może być ani za zimny ani za gorący, bo wtedy churrosy będą się za szybko piekły).
Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie "gwiazdy" przełożyć ciasto. Wyciskać małe kawałki bezpośrednio na rozgrzany olej. Jeśli kawałki ciasta same nie odpadają można po wyciśnięciu odpowiedniej długości odciąć ciasto nożyczkami. Smażyć churrosy około 1,5 minuty z każdej strony. Wyciągać je przy pomocy łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy.
Schłodzone posypać cukrem pudrem.
* 4 jajka
* 190 g mąki pszennej
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 2 łyżki cukru
* 50 g masła
* 250 ml mleka
* cukier puder do posypania
* olej do smażenia
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować na małym ogniu by masło się rozpuściło. Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką wszystko by powstała jedna, gładka kula z ciasta. Ciasto zdjąć z ognia, przełożyć do plastikowej miski i dobrze schłodzić.
Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem.
W garnku rozgrzać olej (nie może być ani za zimny ani za gorący, bo wtedy churrosy będą się za szybko piekły).
Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie "gwiazdy" przełożyć ciasto. Wyciskać małe kawałki bezpośrednio na rozgrzany olej. Jeśli kawałki ciasta same nie odpadają można po wyciśnięciu odpowiedniej długości odciąć ciasto nożyczkami. Smażyć churrosy około 1,5 minuty z każdej strony. Wyciągać je przy pomocy łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy.
Schłodzone posypać cukrem pudrem.
Churros... uwielbiamy!
OdpowiedzUsuń