FRANCUSKIE CIASTECZKA Z BUDYNIEM I JABŁKAMI

Ciasto francuskie to nieograniczone możliwości w kuchni. Zawsze mam w lodówce takie gotowe ciasto w razie niespodziewanych sytuacji, np goście lub nagła ochota na coś słodkiego. Dziś przygotowałam dla rodzinki pyszne francuskie ciasteczka z budyniem i jabłkami. Wystarczy ugotować budyń, uprażyć jabłka i upiec ciastka. Chwila pracy a efekt i smak zachwyci każdego.
Składniki na francuskie ciasteczka z budyniem i jabłkami:
* 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
* 250 ml mleka
* 20 g proszku budyniowego waniliowego
* 2 łyżki cukru
* 2 jabłka
* kilka kropel soku z cytryny
* 2-3 łyżki wody
* 1 jajko

Wykonanie:
Ugotować budyń z połowy porcji według instrukcji na opakowaniu. 200 ml mleka wlać do garnka, wsypać łyżkę cukru, mleko zagotować. Pozostałe 50 ml mleka wymieszać w kubku z 20g proszku budyniowego. Do gotującego się mleka wlać zawartość kubka, ugotować budyń, mieszając, by się nie przypalił i nie zrobiły się grudki.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić owoce w małą kostkę. Na patelnię wlać wodę, wsypać pokrojone jabłka, wsypać łyżkę cukru, skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, wymieszać. Jabłka uprażyć, aby były miękkie.
Ciasto francuskie rozciąć na pół wzdłuż dłuższego boku, następnie paski rozciąć na 4 kawałki, tak by powstało łącznie 8 prostokątów.
Na połowie ciasta położyć łyżkę budyniu, łyżkę jabłek. Prostokąt z ciasta francuskiego złożyć na pół, dłonią zlepić wszystkie 3 boki, by nadzienie nie wypłynęło na zewnątrz.
W szklance rozbełtać jajko. Każde ciasto posmarować jajkiem przy pomocy pędzelka silikonowego. Na końcu z góry na każdym ciastku zrobić 3 podłużne nacięcia.
Piekarnik nagrzać do 190'C, ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je około 18-20 minut.
Ciastka francuskie można posypać cukrem pudrem.







2 komentarze:

  1. Bardzo szybkie w przygotowaniu, a niezwykle smaczne! Pozdrawiamy pięknie znad filiżanki aromatycznej kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger