Rogale śniadaniowe z makiem to pyszne bułeczki, które kojarzą mi się z dzieciństwem i szkolnym sklepikiem. Delikatne, puszyste w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Takie ciepłe rogale o poranku, do tego kubek kakao i od razu czuję się jak mała dziewczynka. W moim domu znikają w mgnieniu oka, bo domowe najlepsze. Zgadzacie się ze mną?
Składniki na rogale śniadaniowe z makiem:
* 500 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej poznańskiej typ 500 Młyny Szczepanki)
* 10 g suszonych drożdży
* 65 g rozpuszczonego masła
* 1 jajko
* 3 łyżeczki cukru
* pół łyżeczki soli
* 200 ml mleka
Dodatkowo:
* 1 jajko do posmarowania na wierzch
* mak do posypania na wierzch
Wykonanie:
Do miski wsypać łyżeczkę cukru i drożdże. Wlać 100 ml letniego mleka i wymieszać. Następnie dodać łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia zaczynu. Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić ciasto. Ponownie zakryć miskę ścierką i odstawić na około 1 godzinę, aby ciasto urosło i podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie na stolnicy podsypanej mąką wyłożyć wyrośnięte ciasto. Rozwałkować na kształt koła, podzielić na 8-9 trójkątów. Każdy trójkąt zwinąć w rulon od brzegu wzdłuż wierzchołka. Rogalom nadać kształt księżyca. Poukładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ścierką, odstawić na około 20 minut.
W kubku rozbełtać jajko. Podrośnięte rogale posmarować jajkiem, posypać na wierzchu makiem.
Piekarnik nagrzać do 190'C, piec rogale około 20 minut.
Z podanych składników wychodzi 9-10 rogali.
Zapraszam również do skorzystania z innym moich przepisów na bułki i chleby --> kliknij tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)