IDEALNE JAJKO W KOSZULCE

Jajko w koszulce to jajko bez skorupki gotowane w wodzie z dodatkiem octu. Ma doskonale ścięte białko i płynne żółtko. Robi się je dosłownie w chwilę, idealna propozycja przygotowania jajka na śniadanie. Najczęściej tak przygotowane jajko w koszulce podaję na tostach z plasterkiem pomidora, ogórka, awokado czy plasterkiem łososia wędzonego. 
Składniki na jajko w koszulce:
* 2 jajka
* 1 litr wody
* 2 łyżeczki octu spirytusowego lub soku z cytryny

Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, dodać ocet lub sok z cytryny. Wodę zagotować.
Do miseczki wbić jajko (po jednym jajku). Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć moc palnika, by woda tylko lekko wrzała. Przy pomocy łyżki mieszać wodę tak, by na środku powstał wir. Zaraz po zaprzestaniu mieszania wody w sam środek wiru wlać jajko. W tym momencie wody nie można już mieszać. Jajko w wodzie gotować około 2 maksymalnie 3 minuty. Jajko z wody delikatnie wyłowić najlepiej łyżką cedzakową albo małym sitkiem. 
W ten samo sposób postąpić z drugim jajkiem. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)