SZYBKIE, DWUKOLOROWE UCIERANE CIASTO Z MIGDAŁAMI

Szybkie, dwukolorowe ucierane ciasto z migdałami to moja dzisiejsza propozycja ciasta do popołudniowej kawy. Wymieszanie tego ciasta razem z pieczeniem zajmuje godzinę a pokroić je można praktycznie od razu po upieczeniu. Migdały można tu zastąpić orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi a nawet ulubionymi owocami. Powiem Wam, że ciasto to jest tak pyszne, że znika z talerza równie szybko jak się je miesza. Idealne w sytuacji "jadą goście"
Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.
Składniki na szybkie, dwukolorowe ucierane ciasto z migdałami:
* 150 g masła w temperaturze pokojowej
* 3/4 szklanki (150g) cukru
* 4 jajka
* 2 szklanki (240 g) mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki mleka
* 2 płaskie łyżki kakao
* około 50 g migdałów krojonych w słupki (użyłam Skworcu)
* opcjonalnie cukier puder do posypania na wierzch

Wykonanie:
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem w misce przy pomocy miksera. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem masę wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać. Do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożoną papierem do pieczenia) przełożyć 3/4 ciasta, wyrównać wierzch. Do pozostałego w misce ciasta wlać mleko i wsypać kakao, masę wymieszać. Ciemną masę wyłożyć na wierzch jasnej masy. Na samej górze posypać słupki migdałów.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto około 45 minut.
Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)