KOTLECIKI Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ

Kotleciki z polędwiczki wieprzowejprzepyszne, mięciutkie, delikatne i soczyste, wprost rozpływają się w ustach. Uwielbiam z polędwiczki smażyć kotlety, które też bardzo często zastępują mi wędlinę na kanapce. Bo nie tylko schab czy pierś z kurczaka jest dobra na kotlety, można je przygotować właśnie z polędwiczki, szynki, karkówki czy łopatki. Przygotowuje się je bardzo szybko a także nie potrzebują dużego czasu pieczenia. Szczerze polecam :)
Składniki na kotleciki z polędwiczki wieprzowej:
* około 400 g polędwiczki wieprzowej
* 2 jajka
* bułka tarta do panierowania
* sól, pieprz czarny mielony
* olej do smażenia

Wykonanie:
Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć, odkroić ewentualne błonki tłuszczyku. Polędwiczkę pokroić na około 1 cm plasterki.
Każdy plasterek mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
W jednej misce rozbełtać jajka, w drugiej misce wysypać bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej. 
Każdy kawałek mięsa obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.








1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)