Puszysty omlet biszkoptowy na słodko to moja propozycja, jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego. Przygotowany praktycznie w 20 minut, a podać można go na różne sposoby. Moja wersja to omlet, jogurt naturalny, banany, maliny i odrobina miodu, jednak można go też posmarować dżemem, serkiem wiejskim, masłem czekoladowym czy polać ulubionym sosem owocowym. Pyszny, puszysty omlet biszkoptowy wychodzi miękki, łatwo się go kroi na mniejsze kawałki, a do tego jest bardzo sycący.
Składniki na puszysty omlet biszkoptowy na słodko:
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki mleka
* 1 łyżka masła do smażenia
Dodatkowo:
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 banan
* kilka malin
* odrobina miodu do polania na wierzch
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier, ponownie wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka, wymieszać tylko tyle, by żółtka połączyły się z pianą. Na końcu wsypać mąkę, wlać mleko, wymieszać mikserem na najniższych obrotach, by wszystko się połączyło.
Na patelni rozpuścić masło (moja o średnicy 24 cm). Patelnia nie może być mocno rozgrzana, by omlet się upiekł ale nie przypalił. Na patelnię wylać masę biszkoptową, zakryć patelnię. Omlet piec na średnio nagrzanym palniku grzewczym około 4 minut. Po tym czasie omlet obrócić na drugą stronę, piec kolejne 3-4 minuty.
Omlet przełożyć na talerz, na wierzchu posmarować jogurt położyć pokrojone w plasterki banany i maliny, polać odrobiną miodu.
woow bardzo pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł na weekendowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuń