Kurczak maślany w marynacie miodowo- musztardowej z czosnkiem niedźwiedzim to pyszna propozycja na obiad z pałkami z kurczaka. Mięso jest kruche i soczyste o nieziemskim aromacie czosnku niedźwiedziego z lekką nutą słodyczy, dzięki dodatkowi miodu. Jadłam kiedyś podobnie przygotowanego kurczaka u znajomych a teraz sama postanowiłam trochę pokombinować ze smakami i upiec takie mięso z dodatkami, które smakują mojej rodzinie.
Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.
* 4 pałki z kurczaka
* 100 g masła
* 2 łyżki płynnego miodu
* 2 łyżki musztardy sarepskiej
* 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
* pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć.
Do miseczki z masłem dodać miód płynny, musztardę sarepską, wsypać sól, pieprz czarny mielony, paprykę słodką mieloną i czosnek niedźwiedzi. Całość dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masą maślaną natrzeć mięso z obu stron.
Posmarowane pałki z kurczaka poukładać do naczynia do zapiekania, przykryć naczynie folią spożywczą.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec mięso pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię z naczynia i piec mięso kolejne 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)