SZARE KLUSKI OKRASZONE CEBULĄ I KIEŁBASĄ

Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą to pyszny dodatek do obiadu. Danie to pochodzi w Wielkopolski a przygotowuje się je z surowych ziemniaków, jajka i mąki żytniej. Są szybkie i proste do zrobienia. A skąd nazwa szare kluski? Swój kolor zawdzięczają utlenianiu się ziemniaków w trakcie ucierania i ciemnieją stąd właśnie taka nazwa. Przyznam Wam, że takie kluski zaczęłam robić całkiem niedawno i żałuję, że nie robiłam tego prędzej :)
Składniki na szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą:
* około 1 kg surowych ziemniaków (waga po obraniu)
* 6-7 łyżek mąki żytniej typ 720 (ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków) (użyłam Młyny Szczepanki)
* 1 jajko
* szczypta soli
* 1 cebula
* 2 kiełbasy typu śląska
* 2 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach. Następnie do miski z utartymi ziemniakami wbić całe jajko, wsypać mąkę żytnią i szczyptę soli. Masę wymieszać (powinna być gęstsza). 
W garnku zagotować wodę z solą. Łyżką nabierać nieduże porcje masy ziemniaczanej, wkładać do wody. Kluski gotować około 7-8 minut licząc od czasu włożenia ostatniej kluski do garnka. Kluski wyławiać z wody łyżką cedzakową.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić również w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę razem z kiełbasą.
Na talerz położyć kilka klusek, okraszać je z wierzchu podsmażoną cebulą i kiełbasą.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)