Jajka w sosie kwaśno- słodkim to danie, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Moja mama przygotowywała je bardzo często na piątkowy, bezmięsny obiad, do tego purre ziemniaczane i ulubiona surówka. Oj jak ja uwielbiałam takie obiady i sama chętnie powracam do smaków dzieciństwa.
Składniki na jajka w sosie słodko- kwaśnym:
* 8 jajek
* 3 łyżki oleju
* 3 łyżki mąki pszennej
* sól do smaku
* cukier do smaku
* sok z cytryny do smaku
* 3 szklanki bulionu drobiowego
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
W rondelku rozgrzać olej, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Wlać bulion drobiowy, doprowadzić całość do wrzenia, co chwilę mieszając, by powstał gładki sos bez grudek.
Sos doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny (opcjonalnie octem). Sos powinien mieć słodko- kwaśny smak. Do sosu dodać całe jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)