SZNYCLE Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM

Sznycle z indyka w sosie koperkowym to pomysł na szybki, ale smaczny obiad. Tak podane mięso doskonale zasmakuje z dodatkiem ziemniaków (młode ziemniaki... mniam), klusek śląskich lub kopytek a także ulubioną surówką. Sos jest idealnie aksamitny, delikatny, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem koperku. Kto się skusi?

Składniki na sznycle z indyka w sosie koperkowym:
* około 700g piersi z indyka (u mnie były już pocięte w plastry jak na kotlety)
* pęczek koperku
* około 4 łyżki mąki pszennej+ około 3 łyżek do zagęszczenia sosu
* olej do smażenia
* sól i pieprz czarny mielony
* około 400 ml wody
* 200 ml śmietany 18%
* 2 liście laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:
Mięso z indyka (jeśli w całości to pokroić w plasterki) przyprawić z obu stron solą i pieprzem czarnym. Do miski wsypać mąkę, obtoczyć mięso, strzepać nadmiar mąki. 
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z obu stron. Mięso przełożyć do garnka. Na patelnię na której smażyło się mięso wlać wodę, podgrzać, następnie zawartość patelni (woda z olejem po smażeniu) wlać do garnka z mięsem. Do garnka dodać ziele angielskie i liście laurowe, całość dusić na mniejszym ogniu około 15 minut. Następnie wlać śmietanę, wymieszać. Koperek drobno posiekać, dodać do garnka, całość zamieszać i dalej chwilę dusić. W kubku wymieszać mąkę z odrobiną wody, by nie było grudek. Tak przygotowaną zawiesiną zagęścić sos. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)