Domowe parówki z piersi kurczaka to smaczniejsza i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych, sklepowych parówek. Do ich przygotowania nie potrzeba ani specjalnych umiejętności, ani też sporej ilości czasu. Wystarczy tylko pierś z kurczaka zmielić, odpowiednio przyprawić, uformować kształt parówek i ugotować. Jak wiadomo domowe najlepsze i tak samo jest z tymi parówkami. Podane z ketchupem czy sosem czosnkowym smakują wybornie.
Składniki na domowe parówki z piersi kurczaka (około 10 sztuk):
* 3 większe pojedyncze piersi z kurczaka
* 1 płaska łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
* pół łyżeczki czosnku granulowanego
Wykonanie:
Piersi z kurczaka zmielić w maszynce do mięsa, wsypać sól, pieprz czarny i czosnek granulowany. Mięso dobrze wymieszać.
Na folię spożywczą nakładać około 2 łyżki mięsa, owinąć w folię i uformować kształt parówki (długie i cienkie). Mięso owinąć folią kilkukrotnie, końcówki folii dobrze skręcić albo zawiązać nitką, aby podczas gotowania do środka nie dostała się woda.
W garnki zagotować wodę. Mięso owinięte folią, uformowane włożyć do gotującej się wody, gotować około 15 minut. Ugotowane parówki wyjąć z wody, ostudzić, następnie można je odwijać z folii i są gotowe do spożycia.
Petarda
OdpowiedzUsuńDzięki, pozdrawiam :)
UsuńJa dodaje jeszcze trochę mięsa wieprzowego 3 gatunku, pakuje do osłonek i podwędzam
OdpowiedzUsuń