GULASZ Z KARKÓWKI Z WARZYWAMI

Gulasz z karkówki z warzywami to sposób na pyszny obiad, przy którym nie trzeba się wiele napracować. Kawałki mięsa i mnóstwo warzyw, całość duszona w sosie własnym, do tego kasza gryczana i ogórek kiszony. Tak przygotowany gulasz doskonale sprawdzi się jako ciepły, szybki posiłek z bułką lub pajdą chleba. Tak naprawdę do gulaszu można dać warzywa jakie kto lubi, a zawsze wyjdzie smacznie.
Składniki na gulasz z karkówki z warzywami:
* około 600 g karkówki
* 1 większa marchewka
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka zielona
* 1 cebula
* 300 g pieczarek
* olej do smażenia
* sól i pieprz czarny mielony do smaku
* odrobina ostrej mielonej papryki
* pół łyżeczki słodkiej papryki
* pół łyżeczki przyprawy do gulaszu
* pół łyżeczki majeranku mielonego
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
Karkówkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso posypując je w czasie smażenia solą, pieprzem, paprykami mielonymi i przyprawą do gulaszu. Przełożyć je do garnka. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, surową dodać do mięsa. Pieczarki pokroić w pół plasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka, obie papryki pokroić w kostkę. Na patelni, na której smażyło się mięso dolać olej i przesmażyć razem wszystkie warzywa. Całą zawartość patelni razem z olejem od smażenia przelać do garnka z mięsem. Dolać wody na tyle, by zawartość garnka była nią pokryta. Dodać majeranek suszony, koncentrat pomidorowy i całość dusić pod przykryciem na średnio nagrzanym palniku grzewczym około 40-45 minut (do czasu, aż mięso będzie miękkie). Na końcu w razie potrzeby doprawić gulasz solą i pieprzem czarnym. 
Gulasz można zagęścić zawiesiną wymieszanej wody z mąką.









4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)