PSZENNO-ŻYTNIE BUŁKI Z ZIARNAMI

Lubicie domowe pieczywo? Jeśli tak, to dobrze się składa, bo dziś mam dla Was przepis na pszenno-żytnie bułki z ziarnami. Jedne z lepszych jakie ostatnio piekłam. Miękkie, puszyste, z dużą ilością ziaren a co ważne swoją świeżość zachowują przez 2 dni. Odkąd upiekłam je po raz pierwszy kilka dni temu, to teraz piekę je codziennie. Córka zabiera do szkoły, mąż do pracy i tak nam znikają szybciutko :)
Składniki na pszenno-żytnie bułki z ziarnami:
* 25 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 450 g mąki pszennej
* 150 g mąki żytniej 
* 1 łyżeczka soli
* 50 ml mleka
* 350 ml wody
* 10 g czarnego sezamu
* 10 g białego sezamu
* 30 g ziaren słonecznika
* 20 g pestek dyni
Dodatkowo:
* 10 g czarnego sezamu
* 10 g białego sezamu
* 30 g ziaren słonecznika
* 20 g pestek dyni
* 1 jajko

Wykonanie:
Do miski pokruszyć świeże drożdże, wsypać cukier. Mleko podgrzać w kubeczku, wlać do drożdży (mleko musi być letnie, nie gorące). Całość wymieszać, by drożdże z cukrem się rozpuściły. Wsypać do tego łyżkę mąki pszennej, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać do zaczynu letnią wodę, obie mąki i sól, ciasto dobrze wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego lub dłonią. Następnie dodać wszystkie ziarna, ponownie wymieszać ciasto. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 1 godzinę. 
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Nie wyrabiając już ciasta lekko uformować z niego długi wałek. Nożem wycinać na ukos ciasto, aby powstawały trójkąty. Tak pocięte bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W kubku rozklepać jajko, posmarować nim wierzch bułek przy pomocy silikonowego pędzelka.
Wszystkie dodatkowe ziarna wymieszać w miseczce, solidnie posypać nimi wierzch bułek. Zakryć ścierką, odstawić na 15 minut.
W tym czasie piekarnik nagrzać do 180'C, piec bułki około 30-35 minut









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger